Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Dr. Özçoban'dan, Verem Savaş Haftası mesajı

Dr. Özçoban

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, her yıl 4-10 Ocak tarihlerinde kutlanan Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası nedeni ile mesaj yayımladı.

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, her yıl 4-10 Ocak tarihlerinde kutlanan Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası nedeni ile mesaj yayımladı.
Veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu hatırlatan Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özçoban, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Verem (tüberküloz) halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemidir. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların % 10’unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Tedavi edilmezse veremli hastalarda ölüm oranı yüksek olmaktadır. Türkiye’de yeni tespit edilen hasta sayısı her yıl ortalama % 6-7 oranında azalmaktadır. 2013 Yılında Verem Savaşı Dispanserlerine kayıtlı toplam Tüberküloz vaka sayısı 13.409, yeni vaka sayısı ise 12.352’dir. Bu hastaların % 58,8’i erkek, % 41,2’si kadındır. Hastaların yaklaşık % 65’inde akciğer tüberkülozu varken, % 35’inde akciğer dışındaki organlar (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb.) tutulmuştur. Veremin etkeni ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ mikrobudur. Bu mikrobun kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Hastalık, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Verem enfeksiyonu, mikrobun vücuda girmesinden 8-10 hafta sonra etkisini gösterir. Bu, bir hastalık durumu değildir. Vücutta verem mikrobunun sessiz durduğu ve adeta hapsedildiği bir durumdur. Vücut direnci düşünce hastalanmaya yol açabilir. Verem hastalığı, hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı bir durumdur. Verem hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Verem hastalığının belirtileri; Genel yakınmalar( Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi)Akciğer yakınmaları( Öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı) şeklinde sıralanabilir. İki- üç haftadan uzun süren öksürük şikayetinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Ülkemizde BCG (Verem) aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Verem Savaş Dispanserleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Sinsi bir hastalık olan veremin Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimlerinde (Verem Savaşı Dispanserleri) teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar Verem Savaşı Dispanserleri tarafından ücretsiz verilmektedir. Bu hafta vesilesiyle veremle savaşımızda emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.”



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı